);

Bišćani danas ponovo protestuju i traže rješavanje migrantske krize, FUP u pripravnosti

Sharing is caring!

Bišćani su za danas u 10 sati najavili nove proteste zbog migrantske krize koja ne jenjava.

 

Protesti će biti održani u Borićima gdje trebaju biti postavljeni novi kontejneri za migrante.

Nekoliko hiljada Bišćana sinoć se okupilo na Gradskom trgu tražeći izmještanje ilegalnih migranata iz Bihaća i sprečavanje priliva novih migranata u Unsko-sanski kanton. Blokirali su i autobusku stanicu i magistralu. Poručili su kako ne žele da migranti budu smješteni van grada, u uvjetne prostore koji će biti pod kontrolom.

Sinoćnji protesti protekli su bez problema zahvaljujući tome što je policija upozorila vozače autobusa da ne idu ka stanici, a migranti su ranije izlazili iz autobusa i stizali okolnim rutama.

Vlast u USK već mjesecima upozorava kako su na izmaku snaga i da ne mogu situaciju držati pod kontrolom još dugo jer se broj migranata na ovom području povećava iz dana u dan. Ranije su saopćili kako je samo u septembru stiglo 2.764 ilegalnih migranata, a od početka krize stiglo ih 10.113. Migranti žive u nehumanim uvjetima u Đačkom domu koji uopće nije prilagođen za život. Zbog toga je povećan broj krivičnih djela u kojima su počinioci upravo migranti.

Iako su im na sastancima nadležni obećali pomoć, do sada nije urađeno ništa. U pismu upućenom Vijeću ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, Graničnoj policiji BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, FUP-u, UNHCR -u te IOM/OIM BiH poručili su da su iscrpili sve ljudske i materijalno-tehničke resurse te je upitno da li će u budućnosti biti efikasni da odgovore na sigurnosne izazove.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara kazao je da su specijalne jedinice Federalne uprave policije u pripravnosti te da se prati razvoj događaja kako ne bi došlo do neželjene eskalacije.