);

Gdje provesti godišnji odmor ako ostajete u BiH: Uživanje u netaknutoj prirodi

Sharing is caring!

Ukoliko godišnji odmor planirate provesti u Bosni i Hercegovini, to ne znači da morate ostati u svom mjestu i žalovati. Naša zemlja ima dosta toga za ponuditi kada je riječ o turističkim atrakcijama kojima su najviše oduševljeni turisti iz inozemstva.

Preporučujemo vam nekoliko destinacija na kojima možete imati odmor iz snova.

Janj je rijeka u općini Šipovo koja predstavlja u čijem se kanjonu nalaze mnogobrojna sela. Kanjon rijeke je zaštićeni prirodni rezervat. Na devet kilometara od grada nalaze se Janjski otoci, dolina duga blizu jedan kilometar, gdje se Janj razljeva u mnogobrojne potočiće koji se nakon nekoliko kilometara spajaju. Janjski otoci su popularno turističko izletište.

Divlje,netaknuto i bogato

Vodopad Kravice svake godine privuče hiljade turista. Udaljen je 40 kilometara od Mostara, a izgledom podsjeća na slapove Nijagare. Možete plivati, voziti kanu, uživati u raftingu i zvukovima vodopada i prirode. Tu je i mala pećina u kojoj možete vidjeti stalaktite od kalcijkarbonata.

Una je jedna od najljepših europskih rijeka. Sve karakteristike koje smatramo kriterijima ljepote neke rijeke zastupljene su kod ove tirkizne ljepotice. Čistoća, boja, ljepota okolnog krajolika, bogatstvo živog svijeta, uklopljenost u kulturnu i povijesnu baštinu.

Velikim dijelom toka Unom dominiraju sedrene barijere, kaskade, vodopadi, brzaci, virovi… Naravno, to podrazumijeva da rafting i kajakaštvo predstavljaju najzastupljenije sportsko-rekreativne aktivnosti.

Zaljubljenici u divlju i netaknutu prirodu oduševit će se rijekom Rakitnicom, jednom od najvećih pritoka Neretve. Njen kanjon je dug 26 kilometara i stanište endemskih vrsta životinja i biljaka. S obzirom na to da izvire na 1.120 metara nadmorske visine, a ulijeva sa na 320 metara, idealna je za planinare, ribolovce i one hrabre koji se žele zabaviti i doživjeti nešto novo.

Ako ste ipak ljubitelj slane vode, uvijek možete posjetiti Neum i uživati u Jadranskom moru i mediteranskoj klimi. Iz godine u godinu ovaj bh. gradić nudi sve veći broj aktivnosti za zabavu na vodi.

Za one koji vole istraživati prirodu, vidjeti nešto novo i pješačiti okruženi zelenilom idealni su parkovi prirode Tajan, Blidinje i Hutovo blato, bh. prašuma Perućica i Janjski otoci.

Opuštanje uz zelenilo

Park prirode Tajan je zaštićeno područje zbog velikog broja endemskih biljaka, ali i životinja koje tu žive. Smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica. Ima veliki broj kanjona i idealan je za bicikliste i planinare.

Park prirode Blidinje obuhvata područje planina Čvrsnice, Čabulje i Vrana. Sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste pitke vode. Ima i jezero koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.184 metra. Sadrži i veliki broj arheoloških nalazišta, kao i nekropolu od 150 stećaka u Dugom polju koja predstavlja Nacionalni spomenik BiH.

Tipovi koje vole aktivnosti u vodi imaju nekoliko opcija. Prokoško jezero se nalazi na planini Vranici i udaljeno je od centra Fojnice 22 kilometra. Okruženo je stočarskim kolibama i katunima u kojima možete odmarati i uživati u domaćim specijalitetima, ali i prekrasnom pogledu, čistom zraku i ugodnoj vodi. Glavna specifičnost ovog jezera jeste da je stanište endemske vrste čovječije ribice.

Bitno je istaći da BiH nudi još mnogo toga, a svaka od ovih destinacija nalazi se u blizini većih gradova u kojima možete pronaći i druge vidove zabave te se dodatno edukovati. Prema izboru stranih turista i turističkih portala, uz navedene lokacije savjetuje se posjeta Sarajevu, Travniku, Jahorini, Trebinju, Stocu, Mostaru, Međugorju, Blagaju, Banjoj Luci, Bihaću i Tuzli.