);

Građani Velike Kladuše podržali generala Dudakovića (FOTO)

Sharing is caring!

U Velikoj Kladuši sinoć su osvanuli plakati podrške za generala Atifa Dudakovića. Zanimljivo je da je ovo općina u kojoj je načelnik osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, a kojeg su isti ti građani izabrali na lokalnim izborima.

Podsjećamo, Dudaković i ostali uhapšeni su u velikoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, koja je provedena na području BiH u petak. Iz Tužilaštva BIH su ranije saopćili da su prema nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine policijski službenici SIPA-e na području USK-a i drugih kantona uhapsili Dudakovića i još 13 dužnosnika i pripadnika Petog korpusa Armije RBiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Hapšenje Dudakovića naišlo je na veliki osudu velikog dijela bh. javnosti, koji ističe da iza hapšenja Dudakovića i ostalih stoje politički razlozi, a ne ono što se navodi u izvještavanjima iz Tužilaštva.