);

Inspektori za dvije sedmice “pisali” više od 700.000 KM kazni

Sharing is caring!

U okviru prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH u 2018. godini, federalni inspektori su, u periodu od 26. 03. do 06. 04. 2018. godine, ostvarili rezultate koje su danas objavili.

Kako navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, obavljeno je 705 inspekcijskih nadzora i 13 kontrolnih nadzora; sačinjeno je 705 zapisnika; izdata su 454 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 706.112,00 KM; naplaćen je iznos od ukupno 18.899,00 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak; izrečeno je 156 upravnih mjera, od kojih se 35 odnosi na mjere privremene zabrane rada; od 218 kontrolisanih privrednih subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj; 22 subjekta nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

-Podsjećamo, akcenat pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada – ističu iz Uprave.

Pozvali su ponovo sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Također, napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.