);

IVO SANADER OSUĐEN: Evo koliko je zatvora dobio nekoć najmoćniji čovjek Hrvatske!

Sharing is caring!

Ivo Sanader osuđen je na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvu u slučaju Hypo. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci. Oslobođen je krivnje za aferi HEP – Dioki.

Nepravomoćna presuda za aferi HEP – Dioki – oslobođen je krivnje

Ivo Sanader i Robert Ježić oslobođeni su krivnje u aferi HEP – Dioki.

 

“Sanader je kao premijer, koristeći se cinjenicom da je HEP u vlasnistvu države, na traženje Jezica od Mravka (šefa uprave HEP-a, op.a.) zatražio da se povećanje cijena ne primjeni na Dioki. Mravak je pristao te je po traženju Sanadera na štetu društava u HEP-odlučio da se ne primjene povećane cijene, odnosno da Diokiju i Petrokemiji budu umanjene za popust od 10 posto. Diokiju je time pribavljena imovinska korist od 1,954 milijuna kuna, a Dini 1,8 milijuna kuna. Sanader je kao premijer, koristeći se činjenicom da je HEP u vlasništvu države, a na traženje Ježica od predsjednika uprave HEP-a zatražio da HEP odobri Diokiju u vlasništvu Roberta Ježića zajam od 15 milijuna kuna. Na to je Mravak pristao te, postupajući po traženju Sanadera, protivno odredbama HEP-a bez odluke drustva zaključio ugovor o zajmu”, rekla je sutkinja u obrazloženu oslobađajuće presude.

 

Nepravomoćna presuda za aferu Hypo – kriv je

Sutkinja Jasna Galešić je Ivu Sanadera proglasila krivim u aferi Hypo. Nepravomoćno je osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci.

 

Mora vratiti 3,6 milijuna kuna u proračun

 

“Od ’94 do ’95 za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, pa je vlada teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe dogovorio da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma, 7 milijuna šilinga. 4. siječnja 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 milijuna šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna”, rekla je sutkinja Galešić.

 

“Iskoristio je svoj položaj i ovlasti te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva. Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci. U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni proračun mora vratiti imovinsku korist koju je protupravno pribavio, dakle 3,6 milijuna kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravomoćna dužan je podmiriti troškove postupka u iznosi od 6452 kuna, odnosno ukupno 11,542 kune”, rekla je sutkinja.

 

 

“Ova presuda ima presedansko značenje”

 

“Ova presuda ima presedansko značenje jer se radi o prvoj presudi za ratno profiterstvo”, ustvrdila je sutkinja Galešić.

 

“Plaćanje je dogovorio s članom Uprave Hypo banke. Hypo banka je nakon toga imala niz poslova s drugim tvrtkama, Inom, Dionom i drugima. Da je optuženik pritom iskorištavao ratno stanje proizlazi i iz činjenice da je od kraja ’94 do 2.3.95. dogovarao posao i to kad je zemlja bila u teškoj gospodarskoj situaciji. Kreditni rejting bio je nizak, a država se brinula o oko 630.000 prognanika. Hrvatskoj su tad ostale samo dvije zgrade veleposlanstava, od kojih je jedna bila u Beču, a druga u Čileu. I zato je bilo potrebno kupiti zgrade veleposlanstva u svijetu te uzimanje zajma za njih. Jasno je da je on iskoristio ratno stanje. Povrijedio je demokratske tekovine društva kako bi si pribavio značajnu imovinsku korist”, rekla je sutkinja u obrazloženju presude.

 

Olakotna okolnost: Sudionik je Domovinskog rata

“Ovo je znatna i nesrazmjerna imovinska korist, Sanaderu bi u to vrijeme trebale 64 godine da zaradi taj novac kojeg je dobio provizijom. Olakotne okolnosti su mu da dosad nije pravomoćno osuđen da je sudionik Domovinskog rata, oženjen i otac dvoje djece. Otegotna okolnost mu je da je kao zamjenik ministra trebao štititi državne interese. Ovom presudom se odražava i snažna osuda društvene zajednice”, rekla je sutkinja.

Ivo Sanader na današnju nepravomoćnu presudu se ima pravo žaliti Vrhovnom sudu.

 

 

(Index.hr/SB)