);

KRAJINA VEĆ NA UDARU // Nevjerovatna informacija u „Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem“: U narednih mjesec dana u BiH stiže 50 hiljada izbjeglica!? (VIDEO)

Sharing is caring!

Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 8. aprila 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 929 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine.

Pored toga, angažiranjem policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom još 1.080 osoba spriječeno je da uđe u BiH, saopćeno je Granične policije BiH.

Od spomenutih 929 ilegalnih izbjeglica, u januaru ih je otkriveno 157, u februaru 315, u martu 340, a do 8. aprila 117.

Otkriveni ilegalne izbjeglice dolaze iz sljedećih zemalja: Sirija 286, Pakistan 129, Libija 109, Afganistan 96, Palestina 59, Iran 54, Alžir 43, Irak 38, Maroko 25, Turska 15, Bangladeš 13, Tunis sedam, po pet Kuba i Indija, Albanija 3, po dva Jordana, Egipta i Nigerije, jedan Somalije te 35 osoba sa područja Kosova.

Najveći broj ilegalnih izbjeglica otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bijeljine, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

Iz Granične policije BiH podsjećaju da kontinuirano poduzimaju niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.

Također, zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje izbjeglica, Granična policija BiH uvela je privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila.

U narednih mjesec dana u BiH stiže 50 hiljada izbjeglica

Informacija koja bi trebala zabrinuti  bh. sigurnosne službe je dolazak novih izbjeglica, a ako je vjerovati informacijama sa terena, očekuje se od 40 do 50 hiljada novih izbjeglica.

Naime, u „Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem“ emitovan je prilog o izbjeglicama, a prema informacijama s kojima raspolažu ljudi na terenu koji dočekuju izbjeglice, do maja ove godine u BiH bi trebalo doći od 40 do 50 hiljada izbjeglica.

U nastavku teksta pogledajte prilog emitovan na FACE TV.

Krajina već na udaru, sukobi i pljačke u kojima sudjeluju izbjeglice

U posljednja dva mjeseca na području USK primjetan je povećan broj izbjeglica. Najveći broj ilegalnih izbjeglica otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bijeljine, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

U fizičkom obračunu stranih državljana u Velikoj Kladuši jedna osoba je zadobila povrede i upućena je na liječenje u Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću. Obračun se desio 28. februara u jednom velikokladuškom ugostiteljskom objektu.

“Nekoliko izbjeglica je bilo unutar restorana i došlo je do fizičkog obračuna. Nakon toga je jedan od učesnika tuče nanio povrede drugom učesniku hladnim oružjem – nožem. Izlaskom na mjesto događaja, policijski službenici zatekli su povrijeđenog i još nekoliko stranih državljana”, kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Nakon napada, osumnjičeni za ovo krivično djelo se udaljio u nepoznatom smjeru, no ubrzo je pronađen i lišen slobode. Povrijeđeni je, pak, prevezen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću i, prema posljednjim informacijama, zadobio je lakše tjelesne povrede.

Novi problemi s izbjeglicama desili su se danas , također, u Velikoj Kladuši. Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, u nedjelju se Policijskoj stanici Velika Kladuša obratio sirijski državljanin A. B. (rođen 1986. godine). Prijavio je da su ga napale tri nepoznate osobe, uz prijetnju hladnog oružja, tačnije skalpela. Tom prilikom su mu oduzeli novčanik i mobitel.

Operativnim radom utvrđeno je da su W. F. (rođen 1996. godine) iz Palestine, I. M. (rođen 1985. godine iz Palestine) i M. E. (rođen 1995. godine) iz Sirije počinili krivično djelo razbojništvo nad prijaviteljem.

Prilog emitovan na FACE TV: