);

MAKEDONIJA NA IVICI GRAĐANSKOG RATA: POSLANICIMA KOJI SU GLASALI ZA USTAVNE PROMJENE, GLAVA U TORBI

Sharing is caring!

Svih 80 poslanika u makedonskom Sobranju, koji su u petak podržali ustavne promjene, dobilo je posebno obezbjeđenje.

Oni su obezbjeđenje dobili poslije pretnji koje su im upućivane zbog glasanja u parlamentu, rekao je makedonski ministar policije Oliver Spasovski.

 

– Uradili smo bezbjednosnu procjenu poslanika, pogotovo onih koji su podržali početak ustavnih promjena i oni će biti pod policijskom zaštitom sve dok se ne procjeni da zaštita više nije neophodna – izjavio je Spasovski, prenosi MIA.

 

Spasovski je izjavio da su “prave prijetnje” upućene poslanicima, pogotovo putem Facebooka i drugih društvenih mreža. Pored direktnih prijetnji poslanicima, prećeno je i njihovim porodicama, dodaje makedonski ministar.

 

– Svako ko pokuša da unese osjećanje nesigurnosti među građanima biće optužen – rekao je Spasovski, dodajući da su prijetnje došle i od grupa koje su dovedene u vezu sa pokretom Bojkot referenduma, prenosi MIA.

 

Odgovarajući na pitanje novinara o optužbama VMRO-DPMNE da je pojedinim poslanicima nuđen novac u zamjenu za pozitivan odgovor na ustavne promjene, Spasovski kaže da će kancelarija javnog tužioca biti odgovorna da istraži takve optužbe.

 

– Ako postoji osnov za ove tvrdnje, onda bi javni tužilac trebalo da pokrene istragu. Takođe, ako je poslanicima nuđen novac, trebalo bi to da prijave, jer je mito krivično djelo – rekao je Spasovski.

 

Sobranje je podržalo u petak prijedlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.

 

Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promenu imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, prenosi agencija MIA, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.