);

Migranti krenuli na proteste širom Krajine

Sharing is caring!

Večeras su opet planirani i protesti građana Bihaća u istoj organizaciji i sa istim zahtjevima koje su iznijeli tokom protesta u subotu uvečer.

 

Stotinjak porodica sa djecom, koje su smještene u migrantskom centru u hotelu Sedra, krenuli su na marš ka Bihaću. Nezvanično se spominje da namjeravaju, zajedno sa migrantima iz Bihaća, krenuti ka graničnom prelazu Izačić, kao što se to jutros desilo sa pokretom migranata iz Velike Kladuše ka graničnom prelazu Maljevac.

– Prema našim posljednjim podacima, migranti koji su iz Velike Kladuše krenuli na granicu, već se polako u grupama vraćaju prema kampu Trnovi gdje su i bili smješteni. Kada je pokret migranata iz hotela Sedra u pitanju mi još uvijek ne znamo kakva je njihova namjera, kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK-a.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić danas je gostujući na radio Bihać kazao da ima informacije da se i migranti organizuju kako bi protestovali, međutim, on je kazao da bi se to trebalo desiti sutra, a ne danas.

Podsjećamo, za večeras su opet planirani i protesti građana Bihaća u istoj organizaciji i sa istim zahtjevima koje su iznijeli tokom protesta u subotu uvečer.

Građani Bihaća žele migrante van grada, traže od Ministarstva sigurnosti da kontroliše situaciju sa migrantima i žale se na pogoršnu sigurnosnu sliku u Krajini.

Međutim, građani zahtjevaju i bolje, humanije uslove za migrante, što i sami migranti očekuju. Osnovni zahtjevi migranata, koji su oni od početka isticali, jeste da se otvori granica sa Hrvatskom kako bi mogli nastaviti put ka zemljama EU.

Šefa IOM za BiH Petera Van Der Auweraerta pitali smo zašto migranti iz hotela Sedra, gdje imaju mnogo bolje uslove od migranata u Bihaću i Velikoj Kladuši, napuštaju Sedru i kreću se prema Bihaću. Međutim Peter za sada nema komentara o dešavanjima koja su u toku.