);

Nermin Ogrešević: Još četiri godine iste vlasti bile bi sigurna propast za sve nas

Sharing is caring!

Koalirat ćemo sa svima koji dijele naš stav da se mora požrtvovano raditi i da se moraju nametnuti norme poštenja i časti

Nermin Ogrešević, predsjednik Stranke demokratske aktivnosti (A-sda), povodom početka kampanje u BiH za opće izbore 7. oktobra kaže da će stranka na čijem je čelu nastaviti potencirati teme i probleme koji se najviše tiču građana BiH i koji čine njihovu svakodnevicu. On govori i o tome koga doživljava kao najvećeg konkurenta u izbornoj utrci te s kim bi A-sda eventualno koalirala u budućoj vlasti.

Čist obraz

Počela je izborna kampanja, na koje teme i programe će te vi i A-sda staviti akcent?

– Mi smo na lokalnom nivou već duže vrijeme vlast koja živi skupa s narodom, a ne iznad njega, i zbog toga o problemima građana i rješenjima koja je moguće postići možemo govoriti s punim pravom. Prije svega, potenciramo upravo tu nužnu promjenu stanja i poretka u društvu u kojem su građani svedeni samo na formu glasača, dok se političari bogate ne radeći ništa. Smatramo da se pred građane može i smije izaći samo s vidljivim i konkretnim rezultatima poštenog rada i nikako drugačije. U zemlji koja ima toliko problema i iz koje odlazi toliko ljudi ima i previše tema kojima se moramo intenzivno baviti i u izbornoj kampanji i mimo nje.

Koga doživljavate kao najvećeg pozitivnog, a koga kao negativnog konkurenta na izborima?

– Svi oni koji pred građane izlaze s rezultatima i čistog obraza su pozitivni, a svi koji su iznevjerili povjerenje naroda su, naravno, negativni.

Država i narod

Smatrate li da može doći do suštinske promjene na predstojećim izborima?

– Vjerujem da će se suštinska promjena desiti, jer je to, jednostavno, jedini izlaz. Vidjeli smo gdje nas je dovelo prihvatanje ovakvog stanja i još četiri godine iste vlasti nisu više prevelik luksuz, nego su sigurna propast za sve nas, a posebno za mladost ove zemlje.

S kime bi A-sda eventualno ušla u koaliciju nakon izbora?

– Sigurno je da ne bismo koalirali s onima koji imaju ikakve dvojbe oko cjelovite i suverene države BiH, kao ni s onima koji svojim vrlo konkretnim djelima ne dokazuju da su za uspješnu i razvijenu BiH. Ne trebaju nam partneri koji će deklarativno pričati o državi i narodu, a živjeti život elite, dok je građanima svakim danom sve gore, a država u potpunom neredu. Koalirat ćemo sa svima koji dijele naš stav da se mora požrtvovano raditi, da se moraju nametnuti norme poštenja i časti, da se uspjeh mjeri rezultatima, a da rezultat potvrđuje samo standard života građana.

Ni izborne krađe ne mogu promijeniti odluku naroda

Plašite li se izbornih krađa?

– Što se izbornih krađa tiče, u ovako korumpiranom sistemu kakav nam je nametnut bilo bi naivno ne očekivati ih. Istovremeno sam optimista i smatram da odluku naroda ne može promijeniti nijedna izborna krađa, a narod nam na sve načine pokazuje da je već odlučio da želi promjene.