);

Podnesena žalba zbog puštanja Dudakovića i drugih iz pritvora

Sharing is caring!

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Sva trinaestorica su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH u petak, 27. aprila. Sud BiH je 29. aprila odbio prijedlog Tužilaštva BiH da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke te im je izrekao mjere zabrane.

Advokat generala Dudakovića Asim Crnalić pojasnio je da je Tužilaštvo BiH podnijelo žalbu zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora i donošenja mjera zabrane.

“U toj žalbi Tužilaštvo ponovo je citiralo neke presude Suda BiH i Ustavnog suda BiH, tako da ja sad moram napisati odgovor na tu žalbu”, istaknuo je Crnalić, javio je BIRN-Justice Report.