);

Sanski Most: Škola SANUS FUTURUM sa brigom čeka upis učenika

Sharing is caring!

Kako navodi direktor škole Armin Omanović, postalo je tako manje važno sticati srednjoškolsko znanje iz različitih oblasti poljoprivrede, a atraktivnije zvanje medicinara zbog odlaska mladih u inostranstvo gdje većina pronalazi zaposlenja u domovima za starije osobe.

Prednosti sanske poljoprivredne škole, koja u svom sastavu ima vočnjake, plastenike, farmu i značajne obradive površine, gdje se izvodi praktičan dio nastave, također više nisu primamljivi učenicima.

Profesor Ajdin Asetić predaje već 15 godina u školi. Sjeća se kada je ova obrazovna ustanova škola bila puna učenika. Smatra da je sadašnjem stanju u školstvu uveliko doprinijela politika, ali i da bi roditelji trebali sa svojom djecom povesti ozbiljne razgovore o njihovom usmjerenje po završetku osnovne škole.

Oni koji se ovdje školuju, te planiraju nastaviti obrazovanje na visokoškolskim ustanovama, smatraju da uprkos svim negativnim pojavama u društvu, treba pokušati učiniti sve da se uspije u svojoj, a ne tuđoj zemlji. Petrovčanin Saud Kartal sebe vidi kao budućeg veterinara.

Škola “Sanus Futurum” osnovana je prije 20 godina, a sagrađena je od sredstava donatora. U svom sastavu čak je imala i mljekaru koja je nažalost prestala sa radom. Kroz nju je do sada prošao značajan broj učenika iz USK ali i iz drugih bh. gradova. Poput drugih oblasti, BIH nedostaje i stručnjaka iz različitih poljoprivrednih grana. Ako kažemo da nam je poljoprivreda šansa, posebno u Krajini, onda bi se odgovorni trebali zapitati kakvu to obrazovnu politiku vodimo.

/ rtvusk.ba