);

Sindikat ŠPD “Unsko-sanske šume” pismeno najavio štrajk premijeru Rošiću i direktoru (FOTO)

Sharing is caring!

Raspodjela dobiti iz poslovanja spomenutog preduzeća dovela je na suprotne strane Vladu USK i uposlenike Unsko-sanskih šuma. U sindikatu se protive da dobit koje je ostvarilo ovo preduzeće u 2016 godinu u iznosu od milion i 230 hiljada KM ide za rješavanje gorućih problema Kantonalne bolnice koja grca u višemilionskim dugovima. Protive se i da iznos od blizu 500 hiljada maraka iz dobiti, koja je evidentirana u pošloj godini, bude preusmjeren u druge svrhe. Sramnim smatraju čin Skupštine preduzeća koja je donijela takvu odluku, kazano je na konferenciji za medije 16. aprila kada su očekivali da će sa ovim upozorenjima Vlada i Uprava društva imati obzira prema njihovim zahtjevima.

Najviše zabrinutosti, kako je tada rečeno, izazvala je najava premijera Kantona da će se povlačiti i novčana sredstva iz rezerve ovog preduzeća. Koliko je duboka ta kasa u sindikatu nisu znali reći. Kažu, traženo je tri miliona maraka, i tvrde da je ona puno veća.

Prošlih godina nije se udovoljavalo zahtjevu radnika za povećanje satnice uz opravdanje da nema dovoljno novca. Prošle godine, iako je satnica u planu bila 3 marke, isplaćivalo se 2, 77 maraka. Isti iznos dobijaju i ove godine unatoč planu od 2,90. Shodno tome, zatražili su isplatu razlike za prošlu godinu i planiranu satnicu za ovu godinu.

Podsjetimo, prije press konferencije 16. aprila, sindikalisti su održali i sastanak sa poslodavcem i Vladom USK, no nisu došli do kompromisnog rješenja.

Osnivač, odnosno Vlada USK od 2012-e do 2016-e godine, u četvrogodišnjem periodu od dobiti šuma usmjerila je u određene projekte i potrebe 6 miliona i 700 hiljada maraka. Osim toga, 2014-e godine, od profita ovog preduzeća za 2 miliona maraka kupljena je DI “Sanica” u Ključu. Najveći apsurd, kako su danas istaknuli sindikalisti, jeste da je dobit iz 2016 godine uplanirana u budžetu za ovu godinu, također namijenjena za DI “Sanica”, koja ne služi svojoj svrsi. Više od 650 radnika očekuje isplatu razlike u satnici za prošlu godinu koja iznosi više od 40 maraka po svakom uposlenom.

S obzirom da do dogovora nije došlo, Sindikat je poslao Odluku o namjeri organizovanja štrajka, kako bi ispoštovali Zakon o štrajku FBiH. Odluka je poslana poslodavcu i premijeru Vlade USK. Prema neslužbenim informacijama, ukoliko dogovor ne bude postignut u narednih 10 dana, radnici će stupiti u generalni štrajk.