);

Srbi se krste i plaču, naša najveća reka ostaje bez vode: “Šta nas snađe, kad Moravu možemo da pregazimo?!” (FOTO)

Sharing is caring!

Seljaci su se od Stalaća do Požarevca od vajkada brinuli da će njihova imanja poplaviti Morava. A danas se za glavu hvataju i pitaju “Šta nas snađe?” Reka je počela da se povlači i isušuje, pa se svi pitaju šta se to događa s prirodom.

Zbog suše ovaj gradić u Austriji mora da “uvozi” vodu

Kako se voda Velike Morave povukla, tako se otkrilo i njeno dno. Na nekim mestima matica se može doslovno i pregaziti.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

– Krstim se i pitam se šta smo mi uradili prirodi da nam ovako vraća? Nikad se nije desilo da Morava presuši, da ostane bez vode. Pa mi od ove reke živimo – uznemireno je pričala jedna naša čitateljka koja se javila redakciji.

Ispod mosta, na ulazu u Ćupriju iz pravca Jagodine, na regionalnom putu izronili su drveni stubovi raznih mostova, i onih iz turskog doba.

– Živim uz Moravu, uz nju sam ostario, znam sve njene ćudi, ali ne pamtim da je bila ovako plitka – ispričao je Miomir Jovanović, iz Ćuprije.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

I tome nije kraj: reka će, kažu hidrolozi, još da opada.

Prema podacima Republičkog hidrometerološkog zavoda, Velika Morava kod Varvarina je minus 165 centimetara, kod Ćuprije minus 104 centimetra, a kod Ljubičevskog mosta (Požarevac) čak, minus 378 centimetara. Očekuje se da i dalje opada “dnevno od jedan do tri centimetra”.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Čime će Srbija da se diči kada Morava postane običan potok? Dok se narod pita kako smo došli do toga da nam presuši najveća nacionalna reka, mogu samo da posmaraju ovaj jezivi prizor.

(M. Beljan/Tanjug)