);

Turska će osigurati stipendije za studente s područja Unsko-sanskog kantona

Sharing is caring!

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta sa saradnicom Albijanom Trnavci, razgovarali su danas, u Bihaću, sa predstavnicima turske fondacije Maarif.

Premijer Rošić i Salih Sagiir, koordinaror Maarif fondacije za Balkan izrazili su obostrano zadovoljstvo ostvarenom saradnjom na projektima u oblasti obrazovanja. Fondacija Maarif osnovana je u junu 2016. godine od strane Vlade Republike Turske, a jedan od njenih glavnih ciljeva je osnivanje obrazovnih ustanova i promocija civilizacijskih vrijednosti u svijetu.

– Turska je već ranije potvrdila spremnost da pomogne Unsko-sanskom kantonu u realizaciji projekata koji će unaprijediti sistem obrazovanja kroz projekte ove Fondacije i Turske razvojne agencije za međunarodnu pomoć i saradnju (TIKA). Uz poršku u rekonstrukciji školskih objekata i reformi obrazovanja, razgovaramo i otvaranju nove škole Maarif fondacije, a poseban vid saradnje jest međusobno povezivanje ovdašnjih i turskih škola. Tako smo već jutros ispratili nekoliko učenika Umjetničke škole u Bihaću koji će krenuti u posjet Umjetničkoj školi u Istanbulu, kazao je premijer USK.

Kako je rekao direktor Sagiir, Fondacija će pokrenuti i program koji će omogućiti studentima sa područja Unsko-sanskog kantona da apliciraju za stipendije na fakultetima u Turskoj.