);

U Bihaću protesti zbog migrantske krize

Sharing is caring!

Više hiljada migranata u gradu na Uni nije adekvatno smješteno i zbrinuto

U Bihaću se održava mirno okupljanje građana, na kojem se traži rješenje situacije s brojnim migrantima u ovom gradu.

Organizatori su ponovo napomenuli da ovo nisu protesti protiv migranata, nego apel građana za hitno rješavanje trenutačno neprihvatljive situacije.

Odmah na početku je istaknuto da je nedopustivo da više hiljada migranata u gradu na Uni nije adekvatno smješteno i zbrinuto, te da to u posljednje vrijeme utječe i na sigurnost građana.

Podsjećamo, porodice s djecom njih oko 400, za sada su smještene u Hotelu „Sedra“, koji je popunjen do posljednjeg mjesta, no to nije dovoljno za sve one kojima je potreban adekvatan smještaj.

U Ministarstvu sigurnosti nemaju ništa novo reći kada je u pitanju migrantska kriza, izuzev da oni „rješenja nemaju“ , te da će sve učiniti da što prije budu osposobljeni objekti u Bihaću, tačnije nekadašnji Đački dom, te prostorije bivše firme „Bira“ u koje bi trebali biti smješteni migranti.

– Večeras iz Bihaća šaljemo poruku da smo zajednički u ovom problemu i da smo dovoljno čekali na reakciju vlasti. Tražimo od Vlade proglašenje vanrednog stanja i želimo da se migranti izmjeste iz centra grada u roku od 5 dana. MUP USK ima rok od 48 sati da zabrani ulazak migranata na područje USK – poručili su građani Bihaća, kazavši da će “ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune blokirati ceste, granice i sve institucije.